Over ons

Agnetencomedie is als een stevige boom. Met een sterk wortelstelsel dat tijd genoeg heeft gehad om energie, goesting en voedsel op te nemen.

Maar er is ook een mooie kruin, met sterke takken en prachtige bladeren. Takken die reiken naar de toekomst. En een boom die rijp is om verplant te worden.

Wij spraken er over met voorzitter Koen Wellens.

 

Een jaar geleden schreven wij dat de toekomst van Agnetencomedie misschien nog wel in de Bovenzaal lag. Je weet wel, de bouwplannen van de school en het leeg komen staan van het Collegebouw. “Klopt, maar vandaag is alles veel duidelijker”, vertelt Koen. “De Kladschilder’ is de laatste productie in de Bovenzaal ... en van Agnetencomedie.” Oei, stoppen, denk je dan? “Neen, gelukkig niet. Deze toneelgroep is niet dood, wij kiezen voor een andere naam.”

September 2016

nieuwe naam

Agnetencomedie wordt comediA

 

Met ComediA, de nieuwe naam voor Agnetencomedie, schrijven wij een nieuw hoofdstuk in een toch al rijk gevuld theaterboek.

 

 

Doorstart

“Waarom?”, is dan de logische vraag. “Na deze productie ruimen

wij op: decormaterialen, technische materialen, cafeteria,

... het moet allemaal weg. Want ... wij verhuizen naar Wijchmaal

waar wij in ontmoetingscentrum De Tichel onze nieuwe

thuis krijgen”, licht Koen toe.

Een nieuwe thuis, dus ook een nieuwe naam. Is het dat? “Ja,

maar niet om het verleden te vergeten, want daarvoor is het

veel te waardevol, maar wel om een doorstart te kunnen

maken. Met onze mensen en hopelijk ook met nieuwe mensen.”

 

Eerbetoon

De nieuwe naam is ComediA. Herkenbaar, maar toch anders.

“En ja, met een grote A. Die van Agnetencomedie natuurlijk.

Als eerbetoon aan iedereen die aan deze vereniging

gebouwd heeft. Afscheid nemen, betekent echter ook dank

zeggen. Dank aan iedereen die bijgedragen heeft aan de

periode in de Bovenzaal. Bijzondere dank natuurlijk aan de

school Agnetendal voor de samenwerking. De ontvangst in

Wijchmaal was alvast aangenaam en warm. Wij zijn er welkom,

zoveel is zeker. Ik maak alvast een afspraak voor volgend

seizoen, februari en maart 2017. Maar eerst is er nog

onze eerste najaarsproductie. In oktober en november 2016,

voor het eerst sinds lang weer in ‘t Poorthuis.”

.

Repertoire

Leest u mee met

comediA?

Thomas Vanhove en Lily Vranken vormen een goed-geoliede artistieke tandem.

Hij: het jonge geweld, puike acteur, gretige lezer, onbevangen, een grote liefde voor taal, woordvirtuoos.

Zij: jaren toneelervaring als actrice en regisseur,

woordkunstenares, gepassioneerd door taal in al z’n (podium)vormen.

Een perfecte match dus om Agnetencomedie te voorzien van goede stukken, prima regisseurs en topcasts.

1979 Misdaad aan het meer - 1980 Dubbelspel - 1981 Ik ben, ik blijf er - 1982 Het lijk is zoek - 1983 Wie wint de pot? - 1984 De Fysici - 1985 Het weldadigheidsfeest - De kat op het spek - 1986 Liefde half om half - Een brandluchtje - 1987 Een sneeuw - De woesteling - 1988 Doe het zelf, Neushoorn - De vrolijke vrouwtjes van Windsor - 1989 Moordkuil - De getemde Feeks - 1990 Moeders hasjies is de beste - 1991 Geestig - 1992 Kortsluiting - De Golf - 1993 Céline - Oei! Molière! Oei! - 1994 Gekke(n)wereld - 1995 Het atelier - Reintje, hangen! - 1996 Jacques en de Kale Zangeres - De Melkweg - 1997 De Bruiloft - Marieken van Nieumeghen - 1998 Het weldadigheidsfeest - 1999 Lucca Bertolli - 2000 Hotel Mathilde I - 2001 Wij komen klaar - Spoken op Griezelsteyn - 2002 Een vlo in het oor - 2003 Kaviaar of spaghetti - Het koffertje van meneer van Dalen - 2004 Wie zit er in de wasmand? - 2005 Familietrekjes - Op naar de top - 2006 Non Actief - 2007 Drinken de Goden Duvel? - 2008 Ontplof - 2009 The Rose Garden - 2010 Hotel op stelten - 2011 Inpakken en wegwezen - 2012 De

Bemoeial - 2013 Met volle goesting - 2014 Een beeld van een man - 2015 Alles uit, behalve het licht - 2016 De Kladschilder

onze geschiedenis

Een tijdreis

We schrijven het jaar 1978 en in de middelbare school Agnetendal zetten een aantal leerkrachten de stap naar amateurtheater. Grote bezieler destijds was Willy Stienlet die helaas te vroeg van ons heen gegaan is. Wellicht had deze vereniging nooit bestaan als Willy er destijds niet zijn schouders onder gezet had. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere mannen en vrouwen van het eerste uur die binnen de muren van Agnetendal aan de uitbouw van de toneelvereniging werkten. De beginjaren waren de tijden van repetities om vier uur ‘s middags met een bak bier en een pak frieten binnen handbereik.

 

Maar zoals elke vereniging kende ook Agnetencomedie een evolutie. Wat goed was moest nog beter en dat zowel voor het gebrachte theater als voor de omkadering. Agnetencomedie koos voor kwaliteit en niveau maar altijd met de bedoeling om het publiek een aangename theateravond te bezorgen.

 

Begin jaren tachtig werd een eerste voorzichtige poging gedaan. Met de FYSICI bracht onze vereniging theater dat nooit eerder in Peer te zien was. De meningen waren achteraf verdeeld, belangrijker was echter het feit dat de toon gezet was voor de rol die Agnetencomedie binnen het Peerse amateurtheater wilde spelen. En die rol was er één met een combinatie kwaliteit en amusement.

Dat het publiek en theaterdeskundigen tevreden waren over het gebrachte, bewijzen ongetwijfeld de drie overwinningen in de Interdorpen Toneelwedstrijd in Peer.

 

Terug naar de beginjaren. Misdaad aan het meer, luidde de titel van de eerste productie van Agnetencomedie. Toen Agnetencomedie in de startblokken stond, was het decor gemaakt van zeildoek, bestond het podium uit de banken van de studiezaal en miste elke leerkracht van Agnetendal wel een tafel, stoel, vaas, kruisbeeld of schilderij uit zijn of haar woning.

 

Maar het werkte, de vonk sloeg over en het vuur smeulde en bleef smeulen.

In navolging van andere gezelschappen kozen wij voor een eigen zaal. Wat lang een droom – voor sommigen misschien en utopie – leek werd dan toch werkelijkheid.

 

Dankzij de bereidwillige medewerking van de school Agnetendal, mochten wij gebruik maken van de voormalige kapel in het Peerse college. Wij zijn er sinds 1997 thuis.

 

De kapel, die nu Bovenzaal heet, onderging een ware metamorfose. Er werd geverfd, er kwam een nieuw podium, een professionele licht- en geluidsinstallatie, verduistering, …. Kortom onze eigen theaterzaal kreeg steeds meer vorm.

 

In 2000 fusioneerde Agnetencomedie met Kaljeeto, een andere toneelgroep uit Peer. Die samenwerking was voor ons de basis voor een stevige doorstart in de 21ste eeuw.

 

Vandaag is theater maken niet anders dan in 1978: mensen bezielen om op de planken te staan en mensen bezielen om er voor te komen zitten.

 

Zo lang beide groepen zich amuseren, zijn wij goed bezig

comediA

info@comediapeer.be